Tyynykankaat

Kangasmateriaalit, pintakangas
Kaikissa kierrätyskankaissa ei ole saatavilla valmistajan materiaalitietoja. Mikäli emme ole täysin varmoja että kangas on 100 % pellavaa tai 100 % puuvillaa, merkitsemme tuotetiedot puolipellavaksi (pellava ja puuvilla) tai puuvillasekoitteeksi. Usein näin merkitsemämme kangasmateriaali saattaa olla myös 100 % puuvillaa tai 100 % pellavaa.
 
Kangasmateriaalit vuorikangas
Vuorikankaana käytämme pesulahuollettua ammattikäytön kangasmateriaalia. Kangas on puhtaan valkoista, kestävää ja hengittävää puuvillaa tai puuvillasekoitetta. Kangasmateriaalien kuosiinkudonnassa on erän mukaisia vaihteluita, eikä niiden materiaalitietoja ole eritelty. Kangasmateriaali on joko 100 % puuvillaa tai puuvillasekoitetta. Koska emme yksittäisten erien kohdalla saa täyttä varmuutta että materiaali on 100 % puuvillaa, merkitsemme vuorikangasmateriaalin aina puuvillasekoitteeksi.
 
 
Tattariina-akanatyynyjen kangasmateriaaleina käytämme isolta osin kierrätyskankaita. Pääosa Tattariina-tyynyjen kangasmateriaalista tulee yhteistyökumppaniltamme, Jyväskylän EkoCenter-lajittelukeskukselta. Kierrätykseen lahjoitetut tekstiilit lajitellaan EkoCenterin lajittelukeskuksessa tarkasti useampaan eri jakeeseen. Henkilökunnalla on vuosien kokemus lahjoitustekstiilien arvioinnissa, ja he vastaavat Tattariina-tyynyihin käytettyjen kankaiden esilajittelusta. Toiminnan tuotto menee jyväskyläläisten ihmisten auttamiseen, yleishyödyllisen yhdistyksen kautta mm. päihdetyöhön, työllistämiseen ja ruokapankkitoimintaan.
 
Kaikki meille tyynymateriaaleiksi tulevat uusiokäytön kankaat ovat jo ensimmäisen tarkan seulan jäljiltä puhtaita ja käyttökuntoisia. Kaikki valkoiset vuorikankaat sekä osa pintakankaista huolletaan ammattipesulassa. Osa kankaista pestään lajittelun jälkeen ompelimomme toimesta. Tattariina-tyynyjen pintakankaina käytämme pääosin luonnonmateriaaleja, puuvillaa ja pellavaa. Vuorikangasmateriaalina käytämme ammattipesulassa huollettua puhtaan valkoista puuvillaa tai puuvillasekoitetta. Ompelimossa käytämme kankaiden pesuun suomalaista Allegro-pesuainetta, joka ei sisällä zeoliittia, hajusteita eikä säilöntäaineita. 
 
Koska joitain kangaslaatuja on erittäin haasteellista tai mahdotonta saada kierrätettynä, osa käyttämistämme kankaista on uusia pakkakankaita. Kaikki uudet kankaat, vetoketjut ja muut oheistarvikkeet hankimme suomalaisilta kangastukkureilta. Toimimme näin, koska haluamme tukea kotimaisia yrityksiä, mutta myös saadaksemme luotettavat tuote- ja materiaalitiedot käyttämistämme kankaista.
 
Tattariina-tyynyihin käytetyillä kierrätyskankailla on tarina, tai voi niille olla kertynyt jo montakin tarinaa, ennen niiden päätymistä Tattariina-tyynyihin. Tattariina-tyynyjen kankaita on arvostettu ja rakastettukin, onhan ne kuljetettu pestyinä ja huolellisesti pakattuna kierrätyslaatikkoon. Niille on haluttu tarjota jatkoaikaa ja uusi elämä. Vaikka kierrätetyn kangasmateriaalin hyödyntäminen on usein hidasta ja tarkkuutta vaativaa, haluamme mahdollisuuksien mukaan tehdä oman pienen osamme käyttökuntoisten materiaalien uudelleenhyödyntämiseksi. 
 
Puuvillan kasvatuksessa käytetään huomattavat määrät kasvinsuojeluaineita ja tuholaismyrkkyjä - mutta myös vettä. Eri lähteistä otettu keskiarvo on, että yksi valmis kilo uutta puuvillakangasta on viljelyn ja tuotantoprosessin aikana kuluttanut jopa yli 10 000 litraa vettä. Puuvillakankaiden valmistusprosessissa käytetyt värjäys- ja muut kemikaalit kuormittavat ympäröivää luontoa sekä usein vaarantavat työntekijöiden terveyden. Tattariina-tyynyjen valmistukseen käytetyn kierrätyspuuvillakilon huolellinen pesu kuluttaa noin 20 litraa vettä. Se tarkoittaa noin 2-4 litran vesikulutusta yhtä Tattariina-tyynykangasta kohden.