Sopivan akanatyynyn valinta

peltotyyny2
 
 
Tältä sivulta löydät vinkkejä sinulle sopivimman Tattariina-akanatyynyn valintaan. Tattariina-tyynyjä valmistamme sekä kiinniommeltuna että vetoketjullisena. Kaikki Tattariina-tuotteet ovat 100 % suomalaista käsityötä. Tattariina-tyynyissä on tyynyn kestoa ja tukevuutta lisäävä vuorikangas. Valikoimistamme löytyy eri kokoisia ja eri täyttöasteella olevia Tattariina-tyynyjä, jotka on suunniteltu eri tarpeisiin ja eri ikäisille nukkujille.
 
Mikä tyynymalli on minulle sopivin?
Koska akanatyynyn täyte on irtonaista ja muokkautuvaa, normaalitäytön akanatyyny on useimmille sopivin. Täytettä voi muotoilla itselle sopivaan asentoon; akanat voi siirtää halutessaan pään alta lähes kokonaan pois, tai ne voi kerätä pään alle korkeammaksi keoksi. Akanatyynyn tuntumaan vaikuttaa täyttömäärä, mutta paljon myös käytetty kangasmateriaali. Ohuemmista kangaslaaduista valmistettu tyyny on ”letkeämpi”. Siinä akanat pääsevät liikkumaan ja tyyny sopiikin erityisesti matalan tyynyn käyttäjille, vatsallaan nukkuville ja heille, jotka tykkäävät pitää kättä tyynyn alla tai pään lähellä nukkuessa. Myös tyynyä nukkuessaan ”myllääville” levottomammille nukkujille liikkuvampi ja muotoutuvampi tyyny on usein se parempi vaihtoehto. Tukevista ja paksuista kangaslaaduista valmistettu tyyny sopii rauhallisille nukkujille. Niissä akanat pysyvät jämäkämmin paikoillaan halutusti aseteltuna.
 
Kyljellään nukkuva
Pääasiassa kylkiasennossa nukkuva tarvitsee riittävän korkean tyynyn, jotta pää pysyy tuettuna. Akanatyyny on käytössä kiinteä ja täyteläinen. Sen voi muotoilla haluttuun asentoon niin, että tyyny täyttää korvan ja hartian väliin jäävän alueen. Yleensä keskitäytön tyyny on sopivin vaihtoehto. Jos korvat ovat hyvin herkät tai isot ja ulkonevat, monet tyynyt saattavat painaa kylkiasennossa nukkuvan korvaa. Koska akanatyynyn täyte on irtonaista ja liikkuvaa, tyynyyn voi tarvittaessa kuopaista sormilla pienen oman kolon korvallekin.
 
Selällään nukkuva
Pääasiassa selällään nukkuva on usein ”rauhallinen” nukkuja. Hänelle yleensä sopii parhaiten tukevasta kangasmateriaalista valmistettu akanatyyny. Normaalitilanteissa keskitäytön tyyny on usein sopivin vaihtoehto. Pään kohdalta tyynyyn voi muotoilla ”kuopan”. Akanat siirretään sivuun ja niskan alle, jotta niska-päälinja pysyy optimaalisesti suorassa. Tyynyä ei jätetä hartioiden alle, vaan akanat siirretään hartioiden yläpuolelle ja niskan ympärille.
Terveydellisistä syistä, tai asentoon tottuneena, selällään nukkuvissa on myös heitä, joilla pää on muuta vartaloa korkeammalla. Tässä tilanteessa akanatyynyn on suositeltavaa olla tukeva ja painumaton. Tukevasta kangaslaadusta valmistettu lisätäytöllinen Tatta-Amerika -akanatyyny on ominaisuuksiltaan hyvä vaihtoehto. Sen lähtökohtainen täyttömäärä on noin 1-1,5 kg enemmän kuin normaalitäytön akanatyynyssämme. Tyynymallissa on vetoketjullinen täyttöaukko, joten tyynyn täytemäärää voi muokata juuri omaan käyttöön sopivaksi tattariakanoiden määrää lisäämällä tai vähentämällä. Pohjois-Amerikan markkinoilla myytävät akanatyynyt ovat pääsääntöisesti tämän täyttömäärän tyynyjä, koska ihmiset ovat tottuneet käyttämään huomattavasti korkeampia ja muhkeampia tyynyjä kuin pohjoismaissa.
 
Vatsallaan nukkuva
Pääasiassa vatsallaan nukkuvalle suositeltava vaihtoehto on matalan täyttöasteen akanatyyny, joka on valmistettu ohuemmista kangaslaaduista.
 
Vaihteletko asentoa?
Akanatäytteisen tyynyn saa aina muotoiltua kuhunkin nukkuma-asentoon sopivaksi. Asennon vaihtelijalle suositeltava vaihtoehto on keskivahvasta kankaasta valmistettu keskitäytön akanatyyny. Selkäasennossa ollessa sen saa muotoiltua turvalliseksi ja rauhoittavaksi ”pesäksi” pään ympärille. Vatsa-asennossa tyynyn täytteen voi levitellä tasaisen matalaksi. Kylkiasennossa tyynyn voi koota hartioiden ja korvan väliseen koloon tukemaan päätä. Jos korvat ovat herkät tai isot ja hyvin ulkonevat, korvan kohdalta tyynyyn voi tarvittaessa kuopaista sormilla pienen oman kolon korvallekin.
 
TYYNYMALLIMME

Keskikokoinen akanatyyny, Tattaraija.
Koko: 45 x 55 cm. Paino: 1,9 kg. Kiinniommeltu. Hinta alkaen 14,90€.
Tattaraija on keskikokoinen akanatyyny. Se on suunniteltu erityisesti kouluikäisille ja vanhuksille, mutta myös naisille, jotka arvostavat hieman kevyempää akanatyynyä. Tattaraija on käytössä näppärä ja usein se onkin naisten suosikkimalli. Mitoitus on hieman pienempi kuin suomalainen peruskokoinen tyyny.
 
Iso akanatyyny, Tattareijo.
Koko: 50 x 60 cm. Paino. 2,6 kg. Kiinniommeltu. Hinta alkaen 16,90 €.
Iso akanatyyny, Tattareijo on suomalaisen normaalimitoituksen tyyny. Siihen löytyneekin valmiita tyynyliinoja jokaisesta liinavaatekaapista. Tattareijo-akanatyyny on ensimmäinen akanatuotteemme, ja sillä onkin jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Mitoitus on ollut tykätty ja Tattareijon ovat valinneet omakseen paitsi miehet, myös useimmat naiset. Koska Tattareijo on ollut erityisesti miesten suosikki, sitä on toivottu myös normaalia tukevammista kangasmateriaaleista valmistettuna. "Voitko tehdä minulle semmoisen tyynyn, että nukun yhtä hyvin kuin laavulla reppu pään alla?" Akanatyynyjen listaukseasa maininta "erittäin tukeva kangaslaatu" tarkoittaakin normaalia jämäkämpää akanatyynyä. Akanat pysyvät karkeampien kangaslaatujen sisällä vielä paremmin paikallaan kuin liukaspintaisemmista ja ohuemmista kangaslaaduista valmistetuissa akanatyynyissä. Jos olet erityisen tukevan tyynyn ystävä, tukevammasta kankaasta valmistettu Tattareijo on osuvin valinta.
 
Lasten akanatyyny, Tattamari.
Koko: 40 x 60 cm, Paino: 1,9 kg. Kiinniommeltu. Hinta alkaen 13,90 €.
Tattamari on mitoitettu nykyisin yleiseen lasten tyynyliinakokoon. Tattamariin löytyykin valmiita tyynyliinoja useista valmistyynyliinasarjoista. Tattamari on vaihtoehtoinen tyyny Tattaraijalle. Sen täyttömäärä on sama kuin Tattaraija-tyynyssä, mutta mitoitukseltaan se on pidempi ja kapeampi.
 
Pieni akanatyyny, Tattarilli.
Koko: 30 x 40 cm. Paino: 0,6-0,7 kg kiinniommeltu. Hinta alkaen 9,90 €.
Tattarilli-akanatyyny on perheen pienimmille suunniteltu tyynymalli. Tattarilli on halattavan kokoinen pikku tyyny taaperoikäisille. Sen hento rahina rauhoittaa, ja sitä on mukava puristella sormien välissä. Pienille lapsille tarkoitetun Tattarillin täyttöaste on matala. Pienikokoinen Tattarilli on ollut tykätty myös aikuisten käytössä tukityynynä mm. sopivan nukkumisasennon löytämiseksi kipeälle olkapäälle. Tukityynykäyttöön tarkoitetuissa tyynyissä on hieman isompi täyttöaste. Valmistamme tukityynyjä myös vetoketjullisina, jolloin täytemäärän voi muokata omaan käyttöön sopivaksi. Vetoketjulliset Tattarilli-tukityynyt löydät täältä.
 
Tattaraija, Tattareijo ja Tattamari -tyynyjä valmistamme myös vetoketjulla varustettuna. 
Isot vetoketjulliset akanatyynyt. Hinta alkaen 29,90 €.
Keskikokoiset vetoketjulliset akanatyynyt. Hinta alkaen 29,90 €.
Vetoketjulliset Tattamari-tyynyt löydät Lasten akanatyynyt -osiosta. Hinta alkaen 29,90 €.
 
Vetoketju akanatyynyssä mahdollistaa sen, että täytemateriaalina olevien akanoiden määrää voi itse säädellä. Tyyny onkin helppo muokata täysin omaan käyttöön sopivaksi. Vetoketjulla avattavasta täyttöaukosta akanat on tarvittaessa helppo tyhjentää kokonaan pois tyynypussin pesun ajaksi. Vetoketjullinen avattava tyynypussi on perusteltu vaihtoehto silloin, kun tyyny on sellaisessa käytössä, jossa se on tavallista alttiimpi tahriintumiselle.
 
Yksilöity akanatyyny
Vakiomallien lisäksi valmistamme akanatyynyjä myös asiakkaan toiveiden ja tyynytottumusten mukaan. Kiinni ommelluissa akanatyynyissä on keskimääräisesti hyväksi havaittu täyttömäärä. Ensimmäistä akanatyynyä hankkiville suosittelemmekin perustäytön tyynyä. Jos akanatyyny on jo entuudestaan tuttu tuote, täytämme kiinniommellut tyynyt lisämaksutta myös asiakkaan toivomaan täyttömäärään.