Akanatyynyn hoito-ohjeet

Kiinniommeltu akanatyyny
 
Kiinniommeltua akanatyynyä ei vesipestä. Akanatäytteinen tyyny raikastuu luontaisesti ulkoilmassa. Akanatyynyn voi tuulettaa kesällä suorassa auringonpaisteessa. Kuuma ja kuivattava suora auringonpaiste myös kipristää käytössä mahdollisesti vähän litistyneet akanat takaisin maljamaiseen muotoonsa,  jolloin tyynyn kuohkeus palautuu. Talvella akanatyyny tuuletetaan pakkasella, ja kuten monet muutkin luonnonmateriaalit, se raikastuu niin yksinkertaisesti. Tattariakana on napakkaa ja kestävää rakenteeltaan. Akanatäytteistä tyynyä ei kuitenkaan suositella tampattavaksi mattopiiskalla, jotteivat maljamaiset akanat turhaan rikkoudu. Tuuletuspäivinä tyynyä voi puistella ja pöyhiä kevyesti. Mikäli käytät hyvin rasvaisia tai öljyisiä yövoiteita, helppo keino suojata tyynykangasta voiteiden tahrivalta vaikutukselta on käyttää kahta tyynyliinaa päällekkäin.
Käytöstä poistuvan akanatyynyn voi avata ja tyhjentää kompostiin. Käytetyt akanat voi hyödyntää myös katteena kasvimaalla tai viherkasvien multapinnalla koristeena. Puuvillainen pintakangas toimitetaan asianmukaiseen tekstiilien keräyspisteeseen.

Vetoketjullinen akanatyyny
 
Vetoketjulla avattavasta tyynypussista akanat tyhjennetään pesun ajaksi paperipussiin. Siinä ne on helpompi käsitellä kuin sähköistyvässä muovipussissa. Ei haittaa, vaikka sisäsaumoihin jää pesun ajaksi hiukan irrallisia akanoita. Yksittäiset akanat kuivuvat tyynykankaan kuivatuksen yhteydessä. Tyynypussia ei tarvitse kääntää nurinpäin pesun ajaksi. Vetoketjun voi halutessaan sulkea pesun ajaksi, jotta sisäsaumoihin piiloutuneet akanat eivät leviä muun pyykin joukkoon. Kun täytät akanatyynyn pesun jälkeen, sulje vetoketjun vedin huolellisesti kiinni aina piilossa olevaan sulkusaumaan saakka.
Uusiokäytetyt kierrätyskankaat on esipesty vähintään 60 asteen pesuohjelmalla. Tyynyjen pesuohjeissa on pesulämpötilamerkintä. Käytännössä se on kuitenkin vain suuntaa antava. Meillä on pitkä kokemuspohja erilaisten materiaalien pesunkestosta. Usein testaamme ihan omasta mielenkiinnostamme kankaiden pesua myös 90 asteen pesuohjelmilla. Vaikka se on suurempi kuin kankaissa oleva suositusmerkintä, yleisesti ottaen luonnonkuituiset kankaat kestävät sen hyvin. Parhaiten pesua kestävät vanhat kunnon retropuuvillakankaat ja vanhat pellavat. Valitettavasti nykyisin iso osa pintapainettua kangasta on ”kertakäyttötavaraa”, ja emme pysty niitä siten hyödyntämään uusiokäyttöön. Kuosiinkudotut kankaat kestävät pesuja pääsääntöisesti paremmin.

Puuvillakangas
 
Puuvillan tai pellavan pesulämpötila on harvoin haaste, mutta huomiota kannattaa kiinnittää linkouskierroksiin. Erityisesti tummasävyiset ja kuosilliset pintapainetut kankaat kannattaa pestä hyvin alhaisilla linkouskierroksilla pesuraitojen estämiseksi. Jäykkien uusien kankaiden pesuun suosittelemme väljää täyttöastetta, ja jos pesukoneen ohjelmien puitteissa mahdollista, esiliotusta, lisävettä ja pesua kokonaan ilman linkousta. Tee tarvittaessa ylimääräinen huuhteluohjelma pesuainejäämien poistamiseksi. Pesun jälkeen tyynypussit ravistellaan ja venytetään muotoonsa. Silitys höyryllä palauttaa muodon ja mitat.

Untuvakangas
 
Untuvakangas on tiiviiksi kudottua 100 % puuvillaa. Se onkin pääsääntöisesti vuodetekstiileissä (tyynyt ja peitot) käytetty materiaali. Koska kangas on hyvin tiukkaan kudottua, sen kuivuminen esim. runsaamman hikoilun jälkeen on hitaampaa kuin peruspuuvillaisen tai pellavakankaisen tyynyn kohdalla. Akanatyynyä ei suositella ylenmäärin kastelemaan käytössä. Märkiä hiuksia kannattaa ainakin hieman kuivatella ennen nukkumaanmenoa. Se suositus tosin pätee kaikkiin muihinkin tyynytäytemateriaaleihin. Kokemuksemme mukaan tattariakana kestää hyvin normaalia kosteudenvaihtelulua. Mikäli tyyny esim. kuumeen tai menopaussin vuoksi kuitenkin pääsee kostumaan tavallista enemmän, se kuivatellaan ilmavassa lämpimässä paikassa välillä pöyhien.
Untuvakankaisiin Tattariina-tyynyihin on käytetty uutta pintakangasmateriaalia. Tyynyjen mitoitukseen on lisätty pieni kutistumisvara. Untuvakankaisille tyynyille suosittelemme pesua alhaisilla linkouskierroksilla. Pesun jälkeen tyynypussit ravistellaan ja venytetään muotoonsa.

Pellavakangas uusiokäytetty
 
Uusiokäytetyt kierrätyspellavakankaat on ennen ompelua esipesty. Materiaali on mittoihinsa kutistunut ja pehmentynyt. Pehmeäksi pesty pellava kestää normaalit linkouskierrokset. Uusissa pellavakankaissa oleva irtokuitu on usein jo poistunut tai ainakin vähentynyt, mutta yleisesti ottaen suosittelemme kaikille pellaville pesua erillään muista kangasmateriaaleista. Tyynypussit venytetään pesun jälkeen muotoonsa ja silitetään hieman kosteina.

Pellavakangas uusi
 
Uusi pellavakangas tai puolipellava on uutena usein jäykkää. Uusi pellavakangas liotetaan ennen pesua noin kaksi tuntia, jolloin pellavakuitu pehmenee eikä kankaaseen tule taiteraitoja pesussa. Uudessa pellavakankaassa on aina pientä irtonaista pellavakuitua. Se poistuu vähitellen käytössä ja pesuissa. Erityisesti uusi pellava pestään aina erillään muista kangasmateriaaleista. Jäykkien uusien kankaiden pesuun suosittelemme väljää täyttöä ja jos pesukoneen ohjelmien puitteissa mahdollista, esiliotusta, lisävettä ja pesua kokonaan ilman linkousta. Tee tarvittaessa ylimääräinen huuhteluohjelma pesuainejäämien poistamiseksi. Tyynypussit venytetään pesun jälkeen muotoonsa ja silitetään hieman kosteina.